skip to Main Content

Theben AG 1921 till 2011: Upptäck 90 år High-Tech "Made in Germany.“

1921 Paul Schwenk

Jubileum på Theben: 2011 firar Theben sin 90 åriga existens. 1921 grundade urmakaren Paul Schwenk i Stuttgart sitt företag Paul Schwenk – Apparatenbau. Han kommer snabbt att anmäla ”Patentent för tidsfjärrstyrning” och ”Patentet för elektromotoriska hissanläggningar för fjäderdrivnarörelser”. 90 år senare hör familjeföretaget från Haigerlocher med mer än 700 anställda, fem dotterbolag i Europa, ett försäljningskontor i Singapore och representationskontor i över 50 länder till en av de ledande tillverkarna av innovativa lösningar för energieffektiv och hållbar fastighetsautomation i hela världen.

En tidsresa genom företagets historia

Det hela började 1921, med det första Schwenk tiduret för trapphus, företagets grundare Paul Schwenk utvecklade så att ljuset i trapphuset inte alltid behövde vara tänt: Den första Theben produkten för energisparande hade fötts och ledde 1930 till utvecklingen av den framgångsrika trappautomaten ELPA. Sedan dess har många rykten vuxit upp kring detta namn: Är det initialerna av hans två barn Ellen och Paul? Eller är det förkortningen för ”Elektrisk Pendel-Automat“? Hur som helst: Den ELPA har blivit synonymt med kvalitet trappbelysningstimer och spelar fortfarande en viktig roll.
”Använd tiden, den går så snabbt härifrån!” Dessa rader från Goethes ”Faust” hade Paul Schwenk, 1928 i satt upp lobbyn på det nya bolagets byggnad på i Reinsburgstraße 103 i Stuttgart. Här producerade 30 medarbetare på fem våningar trappautomater och kopplingsur. Idén till den energisparande trapphusbelysningen genomförde Paul Schwenk redan i sitt mästerstycke 1917. Här utvecklade han en ”3-minuters omkopplare för trapphusbelysning”. 1930 har tiden kommit: Den första trappautomaten ELPA med pendel och kvicksilver serietillverkas. Början av en otrolig framgångssaga : Med över 30 miljoner enheter sålda är ELPA en synonym för trappbelysningstimer.

Paul Schwenk var en övertygad demokrat och kritisk mot tredje riket. För att fly från Gestapo i Stuttgart, letade han efter ett lämpligt hus på landet. Vilket han hittade i Haigerloch. Den tidigare restaurangen Rose var efter en omfattande ombyggnad bolagets nya byggnad. Efter Paul Schwenks död 1944 och valutareformen på hösten 1948 börjande hans son Paul Eberhard Schwenk med att bygga upp firman på nytt. Familjeföretaget kom snabbt igång igen. Beställningar kommer in och bredvid den loyala lojala kärnarbetskraften kommer nya ansikten till, liksom senare vd:n Werner Herl. I huset Rose blir det långsamt trångt och man påbörjar nybyggandet på Hohenbergstraße. Därefter flyttar deltillverkningen (stansning, borrning och vridning), följt av andra produktionsområden efter expansionen av den nya byggnaden. 1970 är samtliga Theben anställda slutligen återförenade under ett tak i den moderna anläggningen på Hohenbergstraße. 1971 fanns det många orsaker till att fira. Först såg företaget tillbaka med stolthet på 50 år av framgång, å andra sidan, siffrorna lovade en ljus framtid: 360 anställda genererade 18 miljoner DM per år. Mer än 300 000 kopplingsur såldes i mer än 50 länder. VD Paul Eberhard Schwenk, som en generös planerare och organisatör, bildade med sin bror Werner Herl och hans fru Ellen Herl (född Schwenk) ledningen.

En passion för innovation

Ett framgångsrik familjeföretag kombinerar det bästa av tradition och innovation. I grundarfamiljerna Herl och Schwenk är det sedan knappt 90 år tradition, att utveckla innovativa produkter kring temat ”tid”. 1977 anmälde Theben patent för ”vridbar kopplingsskiva”: vilket gör det möjligt att omedelbart växla mellan dag- eller veckoprogram i analoga switchar och klocktermostater som RAMSES 782. Samma år anmäldes också patentet för ”stickkontakt-Timer”, som nu har sålt mer än 30 miljoner gånger. TERMINA 1000 var 1983 die första digital timer från Theben: 2,2 kg Hightech sitter bakom 257 x 128 mm det stora vita huset. Snabbt blir det dock betydligt mindre, den bara 35 mm breda TR 611 har sex användarhuvuden och erbjuder en mycket hög användarkomfort. För knappt 20 år sedan gick Theben in i utvecklingen av EIB-teknologi (idag KNX) och skapade de förta BUS-styrda tiduren. Sedan 1995 är Theben medlem i KNX Association och arbetar tillsammans med andra ledande tillverkare med att att göra KNX till en världsstandard. 1984 kom den digitala klocktermostaten RAMSES 797 ut på marknaden. Med sin för den tiden innovativa telefonfjärrkontroll erbjöd den möjligheten att slå på värmen via en telefonlinje för att spara energi och ändå komma in i ett behagligt varmt hem. Med innovationer från passioner kunde Theben sätta trender i branschen under de senaste 90 åren upprepade gånger.

Från Haigerloch ut i världen

Det som började med Paul Schwenk och hans hustru Lydia 1921 som ett familjeföretag i Stuttgart, har utvecklats till ett globalt framgångsrikt företag inom tid- och ljusstyrning , klimatkontroll och KNX byggsystem teknik: År 1971 var första etablerades första utländska försäljningsbolag i Frankrike ”Theben S.a.r.l.”. Med grundandet av dotterföretaget PEZET GmbH för verktygs- och plastteknik 1973 i industriområdet Madertal utbyggdes produktionen på huvudorten ytterligare.1992 grundades i Milano italienskt försäljningsdotterbolag ”Theben S.r.l.”. Genom övertagandet och grundandet av dotterföretaget Timeguard Ltd. i London investerade Theben 1996 i försäljningen i Storbritannien. Även inom OEM-lösningar ställde man sig 2001 från täckande och inbyggda säljavdelningen ”tts – theben tekniska system”. Genom företaget High Technology Systems AG, Schweiz (HTS) 2007 – uppfinnarna av närvarodetektorn – kommer från Theben (Schweiz) AG Theben HTS AG.

Kvalitet ”Made in Germany“

Personer från Schwaben är kända för sin banbrytande och innovativa anda, och det verkar naturligt att Theben förde om och om igen med framgång enastående produkter och innovationer ut på marknaden. Det är inte självklart för ett företag av den här storleken att ha ett internet testlaboratorium genom VDE-institutet. På så sätt testas Theben produkter från idé till utveckling till serieproduktion genom sina steg. En hundraprocentig slutbesiktning i produktionen säkerställer att det inte finns några obehagliga överraskningar efter leverans. Regionen betyder mycket för Theben: Så inte bara huvudkontor och produktionsanläggning med över 25.000 m2 ligger i i Haigerloch, inklusive bolagets aktieägare bor i Haigerloch.

Energibesparande lösningar i deras bästa form

De flesta Theben enheter fungerar bakom kulisserna: Digitala timers eller KNX-aktor installeras i elskåp och gör därifrån för energieffektiv luftkonditionering ochBelysningsstyrning. Dessutom uppfyller Theben produkter också visuellt höga förväntningar och har blivit hedrad med internationella designpriser.

Med entusiasm under de kommande 90 åren

En tillbakablick är alltid en blick på: Hållbarhet och energieffektivitet har under de senaste åren blivit viktigare för teknik- och produktutveckling. En trend som Theben bekräftar i jakten på energisparande , resurssnåla lösningar och belönas med ett ständigt ökande antal kunder både hemma och utomlands. Under jubileumsåret 2011, planerar Theben gruppen med produkter, system och lösningar ”Made in Germany” försäljning på cirka 100 miljoner euro.

Pressinformation och bilder från firmajubileumet kan laddas ner gratis här. Vänligen ange vid publicering bildkällan www.theben.de och skicka en kopia till vår pressavdelning.

Werbung1960 Nofretete

Varifrån kommer namnet Theben?

Visste du att vår nuvarande kalender med 365 dagar går tillbaka till den egyptiska kalendern? På den tiden, för 3 500 år sedan, var ”dag” och ”natt” mätt med sol och vattenmätare. Obeliskerna fungerade i Egypten som solur. Med tanke på den enorma betydelsen av att innovation på livet för människor i dag, kan man förstå varför företagets grundare Paul Schwenk 1921 valde ett egyptisk namn: Theben. Theben var den gammelegyptiska huvudstaden i den frodiga nildalen. I den 11:e dynastin (ca 2134 – .. 1991 f.Kr.) och senare i det nya riket (ca 1550 – .. 1070 f.Kr.) spelar den en viktig roll i historien av forntida Egypten

Back To Top